Kannattaako lapsen kuvia julkaista somessa?

En varmaankaan ole ainoa, joka on törmännyt paljon keskustelua herättäneeseen ”Äiti älä pane lastasi nettiin!” kirjoitukseen, joka on levinnyt ainakin omien Facebook kaverieni seinillä tämän viikon aikana. Olen keskustellut jo aikaisemmin kyseisestä aiheesta muutamien ystävieni kanssa ja mielipiteitä siitä mikä on oikein tämän asian suhteen tuntuu olevan yhtä monta kuin on keskustelijoita. Ajattelin kirjoittaa oman mielipiteeni, koska aihe on pian myös minulle ajankohtainen tai oikeastaan jos tarkkoja ollaan niin olen jo syyllistynyt tähän kuvien jakamiseen ilman lupaa. Niin meidän pienokaisen kuva tosiaan löytyy jo niin täältä blogista, Facebookista kuin Instagramista… siis ultraäänikuva.

Omassa lapsuudessani ei olla eletty ihan samanlaista aikaa kuin tällä hetkellä. Ajat muuttuvat ja mielestäni meidän on myös muututtava sen mukana. Lapsuudessani valokuvat on teetetty ja niitä on esitelty sukulaisille, ystäville ja tuttaville kyläillessä. Näin muistot säilyvät ikuistettuna, vähän kuin tänä päivänä mutta netissä omilla some kanavillamme. Se minkä kerran jaat nettiin, löytyy siis sieltä ikuisesti, jos joku ei vielä tiennyt…

En ole koskaan ollut omien kuvieni suhteen mitenkään erityisen tarkka, pelkästään googlettamalla löytyy useita jopa iltapäivälehdissä ja eri medioissa esillä olleita bikini ja alusvaate kuvia Miss Suomi -kilpailu ajoiltani. Kuka tahansa voisi kesäisin bongata minut bikinit päällä uimarannalla samanlaisissa pukeissa, joten mitä sitten? Netissä se vain on ja pysyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se että vanhemmat jakavat asiallisia kuvia lapsistaan sosiaalisessa mediassa on mielestäni hyväksyttävää. Niin meinaan itsekin tehdä. En näe mitään pahaa siinä, jos haluan vaikka suoraan synnytyssalista lisätä kuvan pienokaisesta ystävien nähtäväksi Facebook tililleni. En usko söpöjen ja viattomien lapsuuskuvien lisäämisen sosiaaliseen mediaan aiheuttavan lapselle mitään traumoja tulevaisuudessa. Enemmänkin kiinnittäisin huomiota siihen millaisia kuvia sinne lisätä. Harva tuskin haluaa niitä lapsuuden aikaisia kylvetys ja pottakuvia kaikkien nähtäville nettiin.

Me nyt vaan eletään aikaa, jossa sosiaalinen media on hyvin merkittävässä osassa monien elämää. Tämän asian suhteen on helppo lähtä kommentoimaan suuntaan jos toiseen. Lähes samalla tavoin kuin lapsen oikeaoppiseen kasvattamiseen. Kuulen mielelläni kokemuksia ja vinkkejä kasvatuksesta, mutta vanhempina meillä jokaisella on oikeus tehdä itse lopullinen päätös siitä miten kasvatamme omat lapsemme.

Meinaan siis tietyssä rajoin lisätä lapsestamme kuvia someen, siihen asti kunnes hän osaa itse päättää haluaako kuviaan julkaistavaksi nettiin vai ei. Tekeekö se minusta huonon äidin? Mielestäni ei!IMG_9291

carita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta