Sektio vai perätilasynnytys?

Meidän viimeisin käynti äitiyspolilla kului hieman eri tavalla kuin osasin odottaa. Käynti äitiyspolilla venähti useamman tunnin mittaiseksi ja ajatukset olivat todella sekavat. Tiesin vauvan olleen lähes koko raskausajan perätilassa, mutta asiaa käytiin vielä varmistamassa ultralla paikan päällä. Perätila tarkoittaa sitä, että vauva ei ole kääntynyt niin kutsuun raivotarjontaan jotta syntyisi pää edellä – niin kuin lapset yleensä syntyvät. Näillä raskausviikoilla ainoastaan noin 3% lapsista jää perätilaan. Ei käynyt mielessäkään, että joutuisin itse vielä valitsemaan miten haluan tulevan synnytyksen menevän. Minun tulisi siis valita sektio tai perätilasynnytys.

sektio

Ensimmäinen synnytys oli oikeastaan todella helppo ja hyvä kokemus. Synnytyskertomuksen pääset lukeeman täältä. Ajattelin että toisen synnytyksen käynnistyessä lähdetään samalla tavoin kaikessa rauhassa kipeistä supistuksista tai veden menosta sairaalaan. Nyt tilanne näyttää kuitenkin toiselta. Jos mitään ihmettä ei seuraavien päivien aikana tapahdu ja vauva jää perätilaan on minun itse tehtävä päätös sektion ja perätilasynnytyksen väliltä. Tämä päätöksen tekeminen on saanut minut valvomaan yöt ja olemaan todella ahdistunut.

Tosiaan äitiyspoliklinikalla käydessä vauvan perätila varmistui ja kävimme lääkärin kanssa läpi vaihtoehdot kuinka synnytys tulisi mahdollisesti etenemään. Muutaman kyyneleen jälkeen yritin päästä johonkin lopputulokseen. Lopulta päädyimme ensin kokeilemaan vauvan kääntämistä vatsan päältä. Vähäisen lapsiveden ja edessä olevan istukan takia käännös ei kuitenkaan onnistunut. Turha yritys, mutta tuli ainakin yritettyä. Sektio pelottaa ja vielä siihen päälle kammoksun leikkauksen jälkeistä napapiikkiä jota täytyisi pystyä itse pistämään useamman vuorokauden ajan. Toisaalta vielä tätä enemmän pelottaa ajatus perätilasynnytyksestä ja sen vaaroista. En tiedä olenko liikaa tutkinut asiaa netistä, mutta lapsen synnyttäminen perätilassa tuntui aivan älyttömältä ajatukselta enkä usko, että olisin mitenkään valmis siihen.

sektio

Päädyttiin kuitenkin siihen ratkaisuun, että lantio magneettikuvataan ja sen jälkeen tehdään lopullinen päätös synnytyksestä. Tällä siis varmistetaan olisiko lapsen synnyttäminen perätilassa alateitse edes mahdollista. Lääkäri soitti magneettikuvien tuloksia jo seuraavana päivänä ja mitat vaikuttivat hyviltä. Perätilasynnytys olisi siis mahdollinen mutta… Vauva on päättänyt kääntyä. Eikä suinkaan raivotarjontaan vaan hän on tulossa maailmaan jalat edellä. Tämä siis tekee päätöksestä helpompaa minulle, koska sellaista ei tarvitse tehdä. Mikäli vauva pitää paikkansa näin tämä lapsi tulee syntymään suunnitellulla sektiolla tämän kuun aikana. Puolestaan jos vauva päättää saapua maailmaan ja lapsivesi menee ennen sovittua leikkauspäivää niin meillä tulee kiire päästä sairaalaan mahdollisimman nopeasti ambulanssilla.

Toivotaan että kaikki menee hyvin ja syyskuun aikana saamme perheeseen yhden maailman rakkaimman aarteen lisää!

sektio

LUE MYÖS ↓

SAIRAALAKASSIN SISÄLTÖ

MITÄ SYYSVAUVA TARVITSEE

ME ASUTAAN BUNKKERISSA

ONKO YHDEN LAPSEN HALUAMINEN ITSEKÄSTÄ?

ÄITIYS ON?

SEURAA ♥

INSTAGRAM @caritapesonen | FACEBOOK