Identiteettivarkaus

Vielä muutama vuosi sitten toisena ihmisenä esiintyminen ei ollut rangaistava rikos. Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä on helppoa varastaa netistä toisen ihmisen kuva tai tietoja ja käyttää niitä sopimattomalla tavalla esiintyen jonakin muuna henkilönä – jolloin kyseessä on identiteettivarkaus. Kuvia voidaan käyttää ilman lupaa moniin ilkeisiin tarkoituksiin. Omalla kohdallani olin säästynyt tähän päivään mennessä identiteetti varkaudelta, kunnes eräs minulle tuntematon henkilö lähestyi yhteydenotolla.

En voi sanoin kuvailla sitä kuinka inhottavalta tuntuu kuulla tällaisia uutisia. Lukea viestiä ja nähdä Facebookin profiili jossa on tutut kasvot – minun kasvoni toisella käyttäjänimellä. Facebookissa on siis käyttäjä joka esiintyy kuvallani ja kuulemma myy mistä lie peräisin olevaa tavaraa. Rakastan kirppistellä ja ostan sekä myyn itsekin tavaraa perinteisten kirpputorien lisäksi Facebookin kirppareilla. Tuntuu kuitenkin vähän liian paksulta, että joku toinen tekee sitä minun kasvoillani – tehden minusta ehkä jopa rikollisen. Joko tämä kaikki on tyhmää pilaa tai sitten joku tosissaan huijaa muita ihmisiä. Miten tällaisessa tilanteessa kuuluisi toimia? Ensimmäinen reaktioni oli naurahtaa asialle, mutta hetken mietittyäni havahduin todellisuuteen. Mitä jos tähän toiseen profiiliin törmännyt minulle tuntematon henkilö kävelee vastaan kadulla ja on tullut huijatuksi valeprofiilin kautta kasvoillani.

Identiteettivarkaus

Ihmisillä on yleisesti mielikuva siitä ettei sosisaalisen median valeprofiilit ole rikos. Valeprofiilien luojat eivät välttämättä tiedosta tehneensä ihan oikeaa rikosta, josta rangaistaan. Väärällä nimellä tai kuvalla rekisteröidyt profiilit lukeutuvat identiteetti varkaudeksi. Tekijä kuuluisi mielestäni saada ajattelemaan tekemäänsä rikettä ja katumaan toisena ihmisenä esiintymistä, tuntemaan viiltävä pisto rinnassa ja katumaan tekojaan. Millainen ihminen kehtaa käyttäytyä tällä tavoin?

Asiasta toiseen.. Toinen asia, jota en voi sietää on ihmisten arvoteleminen anonyyminä netissä. Jos sinulla on sanottavaa ja haluat kertoa ääneen oman mielipiteesi tai kantasi johonkin asiaan tee se rohkeasti omilla kasvoillasi. Jos et kuitenkaan kaikesta huolimatta pysty siihen niin pidä siinä tapauksessa sanat sisälläsi, äläkä pilaa toisten ihmisten päivää jakamalla negatiivisia sekä ala-arvoisia kommentteja nimettömästi keskustelupalstoilla tai kommenttikentillä.

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Lue myös → Pukukoodi – onko pakko noudattaa?

 

#Someähky

Ensimmäistä kertaa viimeisen viikon aikana on ollut sellainen tunne, että oon loman tarpeessa – tarkemmin sanoen someloman tarpeessa. Some-kanaviani seuraavat ovat saattaneet myös huomata, että esimerkiksi päivittäinen kuvien ja videoiden lisääminen Snapchattiin on vähentynyt. Instagram ja Facebook myös puolestaan luovat oman paineensa, sillä jatkuvasti pitäisi olla päivittämässä uutta molemmille kanaville.

Itseasiassa oon ihmeissäni, että tämä tuli vasta nyt. En ole koskaan aikaisemmin tuntenut lähes päivittäistä somen ajan tasalla pitämistä mitenkään aikaa vievänä tai haastavana. Toivon että kenenkään elämä ei pyörisi pelkästään sosiaalisen median ympärillä. Se mitä sosiaalisessa mediassa nähdään ei välttämättä ole niin todellista, vaan siellä halutaan usein tuoda esille mahdollisimman virheetön ja täydellinen elämä, julkaisemalla kuvia ja päivityksiä niistä ihanista ja positiivisista hetkistä sekä asioista.

Sosiaalinen media koukuttaa monia, sillä erityisesti älypuhelimien kautta se on käytettävissä koko ajan. Itse olen sitä mieltä, että panostan mielummin enemmän siihen oikeasti tärkeään asiaan – sosiaaliseen elämään somen ulkopuolella. Ystävien kanssa kahvihetket, lounaat ja illalliset ilman turhaa sometusta. Pidetään ne puhelimet piilossa ja vietetään someaikaa silloin kun se ei häiritse tai vie aikaa omalta sosiaaliselta elämältä.

Viime viikonloppuna päivitin pikaiset kuulumiset hieman erilaiselta keikalta Facebookin ja Instagramin puolelle. Tämän jälkeen olen sitten lomaillut somesta viimeisen viikon ja miettinyt asioita, joista juuri kirjoitan. Itselleni tämä miniloma tuli enemmän kuin tarpeeseen, joten suosittelen tätä jokaiselle joka kokee sosiaalisen median päivittämisen liian raskaana – pidä päiviä tai tarvittaessa viikkoja lomaa ja keskity niihin oikeasti tärkeisiin ihmisiin ympärilläsi.

IMG_9291