Joulu kuuluu jokaiselle?

Joulu lähestyy hurjaa vauhtia ja eilen sain vihdoin aikaiseksi jatkaa lahjojen paketoimista. Keräsin jokaisen ostamani joululahjan yhteen kasaan ja olihan niitä kertynyt viimeisten kuukausien aikana kiitettävä määrä vaatekaapin perukoille. Osan lahjoista olin jopa unohtanut sillä tänä vuonna aloitin lahjojen hankinnan poikkeuksellisen aikaisin syksyllä. Pakettien määrää katsellessani mietin mielessäni mikä olisi kohtuullinen määrä lahjoja jouluksi. Oliko tänä vuonna tullut hankittua liian monta pakettia? On niitä jotka saavat joululahjoja tolkuttomat määrät, mutta myös niitä perheitä joiden lapsille edes yhden lahjan saaminen ei ole itsestäänselvyys.

Kuva A-lehdet / Johanna Myllymäki

Usean vuoden ajan olen osallistunut joulupuu -keräykseen, jonka tarkoituksena on kerätä lahjoja niihin perheisiin joiden lapset saattaisivat jäädä muussa tapauksessa ilman lahjoja. Mikä olisi parempi tapa lisätä joulumieltä kuin ilahduttaa jotakin tuntematonta lasta jouluaattona. Jos kerran on mahdollisuus auttaa niin miksi jättäisin tilaisuuden käyttämättä. Joillakin paikkakunnilla keräys on ikävä kyllä jo päättynyt, mutta ainakin Helsingin seudulla joulupuu keräys jatkuu vielä tämän viikonlopun ajan. Toisten auttaminen on asia joka tulisi muistaa kaikkien arjen kiireiden keskellä. Liian usein unohtaa että apua tarvitsevia löytyy myös läheltä, omasta kotimaasta.

Joulu kuuluu jokaiselle, niin lapselle kuin aikuiselle. Lapsille usein joulu tarkoittaa joulupukkia ja lahjoja. Vaikka Kristella on paketoitavien lahjojen määrän perusteella ollut erityisen kiltti tyttö kuluneen vuoden aikana (voisin kyllä olla sitä mieltä etteivät tontut ole nähneet kaikkia tytön tekemisiä), pidän lahjoja tärkeämpänä kaikkea perheen kesken jouluna tapahtuvaa perinteistä yhdessäoloa. Ne ovat muistoja jotka muistuvat mieleen vielä vuosien päästä. Toisin kuin avatut lahjapaketit, joiden sisältä unohtuu mahdollisesti jo pian joulun jälkeen.

Lapsen myötä joulu on saanut aivan uuden merkityksen. Olen aina rakastanut joulua ja ollut todellinen jouluihminen, mutta viime vuodesta lähtien se on ollut jotain erilaista. Kaikki se jännitys ja taianomainen aika pienen lapsen kanssa jouluaattoaamuna palauttaa mieleen parhaat hetket omasta lapsuudesta ja täydellisistä muistoista omaan perheen parissa.

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Avoin varhaiskasvatus – mistä on kyse?

Avoin varhaiskasvatus on monille lapsiperheille jo varmaankin ennestään tuttu, mutta näin ensimmäinen lapsen kanssa kaikki toiminta jota järjestetään lapsiperheille on uutta ja ihmeellistä. On asioita joita tietää etukäteen, mutta on myös niitä jotka opitaan lapsen ensimmäisten ikävuosien aikana. Olen kuullut mainittavan avoimesta varhaiskasvatuksesta (ts. avoin päiväkoti), mutta en ole sen erityisemmin perehtynyt aiheeseen.

Avoin varhaiskasvatus

Avoin varhaiskasvatus

Avoin varhaiskasvatuksen toiminta on suunnattu lapsiperheille, jossa voi tavata muita samassa elämäntilanteessa eläviä vanhempia, lapsen leikkikavereita ja löytää vertaistukea niin lapsille kuin vanhemmille. Tällainen toiminta on mitä parhain perheille joiden lapset eivät käy päiväkodissa tai jos lähipiiristä ei löydy pieniä lapsia.

Mielessä on käynyt useasti käydä tutustumassa kyseiseen toimintaan ja vihdoin oli se päivä kun pääsimme Kristellan kanssa viimein paikalle. Millaisia kokemuksia ja ajatuksia jäi mieleen ensimmäisestä kerrasta avoimessa päiväkodissa?

Minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista mielikuvaa siitä mitä odottaa kun saavumme paikalle. Ennemmin jännitin saapua paikkaan, jossa emme olleet ennen käyneet ja kaikki niin ympäristö kuin ihmiset olisivat uusia. Katariinan avoimessa varhaiskasvatuksessa oli lämmin vastaanotto ja Kristella riensi suoraan tutustumaan uusiin leluihin sekä ympäristöön. Minä taisin siinä hetken ihmetellä suu auki kuinka rohkeasti K otti tilanteen haltuun ja sopeutui uusiin kuvioihin. Oli mukava seurata leikkien parissa viihtyvää lasta ja vaihtaa kuulumisia toisten äitien kanssa. Avoimen päiväkodin tilat olivat siistit sekä käytännölliset ja uusia erilaisia leluja tuntui riittävän loputtomiin.

Kristellan muskari harrastus sai juuri lisäkseen säännölliset päiväkoti vierailut Katariinan avoimessa varhaiskasvatuksessa. Tämän perusteella voi siis päätellä kuinka hyvin me viihdyimme paikalla.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan oman paikkakunnan tarjoamaan avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan. Toivottavasti joku muu tätä kirjoitusta lukeva pienen lapsen vanhempi saa uutta tietoa siitä mitä kaikkea mahdollista toimintaa lapsen kanssa voi harrastaa kotihoidontuella täysin maksutta.

Lue edellinen postaus → Ruokapäiväkirja

Päivä yksin? Mitä tekisin..

Kurkistus makuuhuoneeseen

Vauvatarvikkeet joita ilman ei selviä!

Vauvan ja taaperon smoothiekakku

Imetys vai korvikemutsi?

Jos en olisi äiti..

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Päivä yksin? Mitä tekisin..

On päiviä jolloin vietän kaiken ajan aamusta iltaan Kristellan kanssa. Sitten on päiviä jolloin käyn  töissä ja palaan pikaisesti muutaman tunnin jälkeen takaisin kotiin halimaan omaa pientä lastani, joka kirkuu innosta nähdessään äidin astuvan ulko-ovesta sisään. Joskus (erittäin) harvoin on myös niitä päiviä jolloin Kristella on hoidossa ja olen koko pitkän päivän näkemättä lastani (tällaisia päiviä on tainnut mahtua vuoteen enintään kaksi). Mitä tekisin jos ei olisi sovittuja tapaamisia ja viettäisin päivän ihan yksin…

Päivä yksin

Jos saisin aloittaa kerrankin aamuni ilman perinteisiä aamutoimia K:n kanssa ja herätä päivään itselleni sopivaan aikaan – nauttisin hiljaisesta ja kiireettömästä aamusta. Joisin aamukahvini kerrankin kaikessa rauhassa ja istuisin alas ihmettelemään maailman menoa. Lukisin uutiset läpi, jotta tiedän mitä maailmalla tapahtuu ja selaisin mainoksista kauppojen tarjoukset. Istuisin tietokoneen äärelle kirjoittamaan blogia (joka ei normaalisti ole mahdollista, K:n ollessa hereillä), pesisin pyykkiä, siivoaisin kotia ja tekisin tavallisia arkisia asioita ilman pientä apulaista – sillä useimmiten tämä pieni apulainen vain pyörii jaloissa ja nauttii huomiosta sekä hellyydenosoituksista.

Pakkaisin salikassini ja suuntaisin kuntosalille, jossa ei tarvitsisi vahtia kelloa ja yrittää olla mahdollisimman nopeasti takaisin kotona. Kävisin kahvilla ja ottaisin kaiken ilon irti siitä ettei minun tarvitse viihdyttää ketään samassa pöydässä istuvaa. Kaiken tämän jälkeen palaisin kotiin ja tiedän että tuntisin oloni tyhjäksi jos Kristella ei olisi minua vastassa. Joskus on hyvä ottaa omaa aikaa ja keskittyä itseensä, mutta toisaalta en kaipaa hetkeäkään elämää ennen lapsen syntymää. Rakastan sitä että teemme paljon kaikkea yhdessä ja vietämme suurimman osan ajasta perheen kesken.

Mielessäni ei ole koskaan käynyt ajatusta siitä, että veisin lapseni yökylään ainoastaan sen vuoksi jotta saisin olla yksin. En voisi kuvitella suunnittelevani viikon ulkomaanmatkaa ilman Kristellaa, saati yli yhden yön kestävää kotimaanmatkaa (ainakaan vielä toistaiseksi). Ajatus yksin vietetystä päivästä ei kuulosta yhtään huonolta, mutta jossakin vaiheessa tulee kuitenkin aika jolloin Kristella viettää päivänsä mielummin kavereiden kuin äidin seurassa. Tulevaisuudessa on varmasti edessä yksin vietettyjä päiviä, joten otan kaiken irti lapseni seurassa vietetystä ajasta.

Lue myös ↓

Vuosi äitinä

Onko lapsella kiire kehittyä? 

Sormiruokailu – hitti vai huti?

Jos elettäisiin vauvan ehdoilla..

Minäkö omistushaluinen lapsestani?

Seuraa ♥

Instagram | Facebook