RUNEBERGIN TORTTU KERMAVIILISTÄ JA RAHKASTA

Koska tänään oli sellainen päivä että oli pakko saada jotakin hyvää ja ainoa oikea vaihtoehto oli runebergin tortut – tietysti itse leivottuna. Päätin kokeilla lisätä taikinaan Valion uutta kermaviili & rahkaa. Lopputulos oli ihanan kuohkea ja todella maukas. Rakastan runebergin torttuja mutta tällä reseptillä rakastan niitä vielä entistä enemmän.

Runebergin tortut 12kpl:

200 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl mantelijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
0,5 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
200 g Valio kermaviili & rahkaa

Kostutukseen:

8 rkl vettä
3 rkl sokeria

Kuorrutukseen:

2 dl tomusokeria
2-3 rkl kylmää vettä
Vadelmahilloa

Vatkaa sokerit ja margariini vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöiset kananmunat. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon kermaviilin kanssa vuorotellen. Annostele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kostutusta ja kuorrutusta. Valmista kostutus lisäämällä sokeri kiehuvaan veteen. Kostuta jäähtyneet tortut. Valmista kuorrutus sekoittamalla vesi ja tomusokeri keskenään. Lisää vadelmahilloa keskelle torttua ja pursota sokerimassa renkaaksi hillon ympärille.

Joulupiparit terveellisemmin

Miltä kuulostaisi gluteenittomat joulupiparit ilman lisättyä sokeria ja voita? Joulu on aikaa jolloin tulee helposti herkuteltua ylimääräisiä kaloreita, joten tässä on ohje niille jotka haluavat leipoa perinteiset joulupiparit terveellisemmin.

Vehnäjauhojen sijasta ohjeessa on käytetty kookosjauhoja. Kookosjauho on erittäin kuitupitoinen ja vähä hiilihydraattinen. Se sopii hyvin gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon. Kookosjauho on myös luonnostaan makeaa joten se tuo taateleiden lisäksi takinaan makeutta ilman siirappia tai sokeria. Voi taas on korvattu kookosöljyllä, jonka terveellisyydestä ja hyödyistä voi olla montaa eri mieltä. Omalla kohdallani kookosöljy on kuitenkin käytössä päivittäin ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Joulupiparit

400g kuivattuja taateleita
2 kananmunaa
0,5dl kookosöljyä
3dl kookosjauhoja
4tl piparkakkumaustetta
2tl ruokasoodaa

IMG_8944

Soseuta taatelit sauvasekoittimella. Voit halutessasi liottaa taateleita vedessä ennen soseuttamista, jotta taikinasta saa helpommin tasaisempaa. Lisää kananmunat ja kookosöljy taateleiden joukkoon, sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan sekaan. Nosta valmis taikina jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Leivo taikina pipareiksi ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 6 minuuttia.

IMG_8945

Piparin tuoksuista joulun odotusta!
♥Carita

Kahden ainesosan suklaakakku

Voisiko leipominen enää tämän helpommaksi mennä – vastaus on ehdottomasti ei. Tämän ohjeen suklaakakku on helppo ja nopea valmistaa vain kahdesta ainesosasta. Kaiken lisäksi se on kuohkea, suklainen ja gluteeniton. Kakku valmistuu ainoastaan kananmunista ja nutellasta, joten maku on myös hennon pähkinäinen.

Tästä ohjeesta on useita erilaisia versioita netti pullollaan. Löytämässäni alkuperäisessä amerikkalaisohjeessa kakku valmistetaan erottelematta kananmunan keltuaisia ja valkuaisia toisistaan. Mielestäni alkuperäinen ohje kuulosti aivan liian helpolta ja uskon kuohkeamman lopputuloksen syntyvän erottelemalla valkuaiset ja vatkaamalla ne erikseen kovaksi vaahdoksi. Jos kuitenkin kananmunan valkuaisten ja keltuaisten erottelu kuulostaa liian haastavalta, voi toki palata alkuperäiseen ohjeeseen.

Kahden ainesosan suklaakakku

5 kananmunaa
1 prk (350g) nutellaa

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Erottele huolellisesti kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja nutella toisessa kulhossa tasaiseksi massaksi. Nostele valkuaisvaahto neljässä osassa nutellaseoksen joukkoon. Älä vatkaa tai sekoita taikinaa, jotta kuohkeus säilyy. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Tällä paistoajalla lopputulos on hieman ”mutakakkumainen” eli tahmea, joten halutessasi kakusta kypsemmän pidennä paistoaikaa hieman. Laita valmis kakku vielä tekeytymään jääkaappiin yön yli.

kakku

Suklaista viikkoa!
♥Carita