PALUU ARKEEN

Vaikka rakastan joulua ja olen odottanut viime kuukaudet kuumeisesti joulun saapumista voin silti tällä hetkellä huokaista, että onneksi joulu on vain kerran vuodessa. On ihanaa rauhoittua perheen pariin ja nauttia mitä parhaimmasta ajasta yhdessä, kaiken sen hössötyksen ja tohinan päätyttyä. Tänä vuonna meidän perheen joulu oli erilainen kuin aikaisemmin. Se saapui yllättäen ja monien asioiden hoitaminen jäi viime tippaan. Kaikesta huolimatta tänä vuonna joulu oli mitä parhain ja sai täysin uuden merkityksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vietimme perinteisesti jouluaattoa vanhempieni luona. Joulupöytä notkui erilaisia herkkuja ja kuusen alle oli kertynyt oikea lahjavuori. Ei sillä, etteikö meille olisi viime vuosina ollut paljon lahjoja, mutta tänä vuonna mieleen tulivat aivan omat lapsuuteni joulut. Suurin osa paketeista oli osoitettu tietysti Kristellalle, joka vietti elämänsä ensimmäistä joulua. En edes viitsinyt laskea pakettien määrää mutta taidetaan puhua useammasta kymmenestä ja vaikka määrä tuntui hurjalta, jokaisen paketin sisältö oli enemmän kuin tarpeellinen – vaatetta, leluja ja hoitotarvikkeita. Kiitos näistä äidilleni ja mummolleni, jotka ovat enemmän kuin tarpeeksi auttaneet kaikissa tarvittavissa hankinnoissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jokainen paikalle oleva tuntui olevan yhtä innoissaan siitä, että sukuun ollaan saatu pieni ihminen jonka myötä myös tulevaisuudessa joulut saavat aivan uuden merkityksen – samanlaisen kuin silloin kun minä ja siskoni olimme lapsia. Mikä parasta saatiin myös tänä vuonna joulupukki vierailemaan luonamme, jakamaan lahjoja, viihdyttämään ja lisäämään taianomaista joulufiilistä. Teimme kaikki yhdessä tästä joulusta ikimuistoisen. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilen palattiin pikku hiljaa pyhien jälkeen tavallisen arjen pariin. Tuntuu niin ihanalta kun joulu on takana ja voi keskittyä taas kaikkeen muuhun turhan hössöttämisen sijasta. Toivottavasti ensi joulu on vähintään yhtä onnellinen ja hyvä kuin tänä vuonna.

image

Jouluinen bataatti- ja punajuurilaatikko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaihtelua perinteiseen joulupöytään tuo itse tehty bataattilaatikko ja punajuurilaatikko. Viime vuosina perinteiset laatikot ovat saaneet seuraksi uudet tuttavuudet, jotka ovat löytäneet pysyvästi paikkansa meidän perheen joulupöydässä. Rakastan kaikkea kotitekoista ja tänä vuonna valmistin myös nämä trendikkäät uudet jouluherkut, jotka kannattaa ehdottomasti lisätä piristämään perinteinen joulumenu.

Jouluinen bataattilaatikko

2 kg bataatteja
suolaa
350 g smetana
3 kananmunaa
3 rkl korppujauhoja
3 rkl tummaa siirappia
1,5 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää

Kuori ja pilko bataatit pieniksi kuutioiksi. Keitä bataatit pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinliemi talteen. Soseuta bataatit ja lisää haluamasi määrä keitinlientä, jotta koostumus on sopiva. Sekoita joukkoon huolellisesti smetana, munat, korppujauho, siirappi sekä mausteet. Annostele sopivan kokoisiin uunivuokiin ja ripottele pinnalle korppujauhoa. Kypsennä uunin keskitasolla 175 asteessa 1 tunti.

Jouluinen punajuurilaatikko

2 kg punajuuria
400 g creme fraiche
3 kananmunaa
3 rkl korppujauhoja
300 g aurajuustoa
suolaa

Kuori ja pilko punajuuret pieniksi kuutioiksi. Keitä punajuuret pehmeiksi. Kaada ylimääräinen keitinvesi pois ja soseuta tai survo punajuuret. Murusta aurajuusto Lisää joukkoon creme fraiche, munat, korppujauho, aurajuusto sekä suola. Annostele uunivuokiin ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa 45 minuuttia.

Processed with VSCO with f2 presetimage

Joulu ilman stressiä?

Processed with VSCO with f2 preset

En voi käsittää millään, että jouluaatto on jo tällä viikolla. Kuvittelin olevani ajoissa lahjojen (ensimmäiset ostettu syksyllä) ja kodin joulusiivouksen (aloitettu viikonloppuna) kanssa, mutta tällä hetkellä olen pahasti myöhässä aikataulusta. Laatikot ovat vielä tekemättä, siivous viimeistelemättä, suurin osa lahjoista paketoimatta ja puolet taitaa olla vielä kaupassa – en edes uskalla kuvitella kuinka kiirettä täynnä tämä viikko tulee olemaan. Olen päättänyt ottaa asian kanssa rennosti ja olen sitä mieltä, että joulu saa luvan saapua ilman turhaa stressiä.

Tiettyjen asioiden kanssa minusta paljastuu tarkkaakin tarkempi kontrollifriikki, jonka täytyy hoitaa asiat juuri oikealla tavalla. Aiemmin olen ollut täysin sitä mieltä ettei meidän kotiin saavu joulu mikäli kaikki pinnat sekä kaapit ovat siivoamatta tai jouluruoat valmistamatta kotitekoisesti. Tänä vuonna meidän joulu on erilainen. Jos en ehdi tehdä kaikkea suunnittelemaani annan sen anteeksi itselleni. Pienen lapsen kanssa ylimääräinen aika on vähissä tai sitä ei yksinkertaisesti ole. Tänään unohdan turhan hössöttämisen, rentoudun, ulkoilen ja aloitan joulu valmistelut kaikessa rauhassa.

Processed with VSCO with m5 preset

image