IMETYS VAI KORVIKEMUTSI?

Se millainen mielikuva minulla oli imetyksestä ennen Kristellan syntymää oli jotain aivan muuta kuin todellisuus oikeasti osoitti. Ensinnäkin se miten koko homma lähtee pyörimään lapsen syntymän jälkeen, selviää vasta kun on sen aika – imetys voi onnistua ongelmitta tai sitten voi olla että siitä ei vain yksinkertaisesti tule yhtään mitään. Jälkikäteen ajateltuna on turha tuntea huonommuutta ja turhaa stressiä jos imetys ei vain kaikesta huolimatta luonnistu. Se ei todellakaan määritä sitä miten paljon rakastat lastasi ja miten hyvä äiti olet lapsellesi.

Processed with VSCO with f2 preset

Itse en lähde tuomitsemaan ketään joka antaa lapselleen korviketta mahdollisesti heti syntymästä asti, lopettaa imettämisen muutaman kuukauden jälkeen tai osaimettää lastaan antaen myös korviketta tarvittaessa. Meidän Kristella sai korviketta ensimmäisen kerran ollessaan parin viikon ikäinen, sillä kasvu alkoi hidastua ja imetys ei mitenkään tuntunut onnistuvan. Rintatulehdus oli viimeinen asia joka teki vauvan rinnalla olosta suoraan sanottuna helvetillistä. Silloin kuuluin niihin äiteihin joka viimeisenä vaihtoehtona halusi antaa lapselleen korviketta – sillä silloin tunsin ensimmäisen kerran epäonnistuneeni äitinä. Millainen äiti ei pystyisi itse ruokkimaan omaa lastaan? Mitä ihmettä oikein ajattelin silloin? Tärkeintä on lapsen kasvu ja pääasia, että hän saa maitoa kasvaakseen. On aivan sama tuleeko se rinnoista vai purkista.

Muistan sen kuinka paljon stressasin aloittaa korvikkeen käyttöä. En kadu hetkeäkään sitä päätöstä, sillä vauva oli tyytyväisempi ja äiti rauhallisempi sekä voi huomattavasti paremmin ilman turhaa stressiä. Kaiken kaikkiaan kamalan alkutaipaleen jälkeen imetys alkoi kuitenkin tuntua luontevalta ja kivuttomalta, sillä on lopettanut yrittämistä. Se alkoi onnistua niin hyvin, että osasin alkaa nauttia jokaisesta minun ja vauvan välisestä imetyskerrasta. Se on niin paljon muutakin kuin pelkkää ravintoa – läheisyyttä, rakkautta ja yhteistä aikaa. Lähes koko elämänsä ajan Kristella on saanut lisämaitona korviketta melkein päivittäin. Kaiken lisäksi olen itse kasvanut täysin pelkillä korvikkeilla. Rakastan lastani eniten maailmassa, vaikka en ole supermutsi joka täysimettää lastaan vähintään vuoden ikään. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kasvattaa lapsia, vaikka äidinmaito on parasta ravintoa pienelle vauvalle se ei silti ole ainoa vaihtoehto.

Processed with VSCO with f2 preset

image

Imetyksen haasteet

Sitä tuskin osasi kuvitella kuinka haastavaa imettäminen todella voi olla. Tiesin kyllä sen olevan alkuun kipeää, koska minua oli siitä varoiteltu. Olen edelleen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että synnytys oli huomattavasti helpompi ja kivuttomampi kokemus kuin imettäminen ensimmäisinä viikkoina. Kipu tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan. Nyt reilu 3 viikkoa synnytyksestä ja voin sanoa että tällä hetkellä kipu on ensimmäistä kertaa poissa – kiitos rintakumien ja nännivoiteen, joita ilman en olisi mitenkään jaksanut yrittää näin pitkään imettämisen onnistumista.

Mulla on myös vihdoin antibioottikuuri loppu, joten rintatulehdus on enää kauhea muisto takaraivossa. En halua koskaan enää kokea mitään vastaavaa enkä todellakaan toivo kenenkään joutuvan samanlaiseen tilanteeseen. Ensimmäisinä päivinä kipeiden rintojen kanssa suoraan sanottuna jopa pelkäsin aina sitä hetkeä kun beibe heräsi unilta, koska tiesin hänen ensimmäisenä vaativan rinnalle ja olevan nälkäinen. Minua suositeltiin jatkavan imetystä sekä vauvan että oman rintatulehduksen kannalta – kiitos kaikille saamastani tuesta ja neuvoista.

Imettäminen sujuu tällä hetkellä oikein hyvin ja vauva kasvaa hurjaa vauhtia alun hankaluuksista huolimatta. Eilen käytiin neuvolassa ja viikon aikana beibe on kerännyt painoa reilut 400g ja pituuttakin oli tullut 1,5cm. Tätä vauhtia mahdollisesti saadaan hankittuja vaatteitakin tuota pikaa käyttöön. Meillä oli hyvin paljon etukäteen ostettuja pieniä 50-56cm vaatteita, joista kuitenkin suurin osa jopa 50cm vaatteista oli todella reilun kokoisia.

Kotiutumisen jälkeen jouduin käymään ostoksilla etsimässä lisää pieniä ja kapeita vaatteita beibelle. Meillä on siis tällä hetkellä käytössä ainostaan koon 50 vaatteita ja kaikki 56 kokoiset vaatteet ovat aivan liian isoja. H&M vauvanvaatteet sekä Kappahl newbie bodyt ja pöksyt on kuin suunniteltu juuri meidän kokoiselle ja malliselle vauvalle, en osannut ajatella vauvanvaatteissa olevan niin paljon eroavaisuuksia kokojen suhteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_9291

 

Ei niin helppo alku sittenkään…

Kerrankin kun pääsin sanomaan, että kaikki on lähtenyt sujumaan hyvin täällä kotona niin otetaan nyt sitten sanoja takaisin.

Jo itsessään imettäminen on ollut alusta alkaen epämiellyttävän kivuliasta. Niin se alkuun taitaa olla vähän jokaisella ennen kuin rinnat tottuvat siihen, että niissä on lähes koko ajan joku kiinni. Varsinkin ensimmäisinä päivinä sairaalassa, kun kehotetaan olemaan mahdollisimman paljon vauvan kanssa iho kontaktissa ja pitämään toista rinnalla, jotta imetys lähtee sujumaan.

Itselläni oli täysin selvää ainakin näin aluksi, että jos kaikki lähtee sujumaan imetän vauvaa ja korvikkeet otetaan mahdollisesti käyttöön vasta sitten myöhemmin. Tähän mennessä on muutaman kerran tehnyt jo mieli heittää hanskat tiskiin ja täyttää tuttipullo äidinmaidonkorvikkeella. Mutta sinnikkäästi on jatkettu, koska koen luovuttaessa epäonnistuneeni ensimmäistä kertaa äitinä – olenko huono äiti jos syötän lapselleni korvikkeita äidinmaidon sijasta? Sitä paitsi eiväthän kaikki edes pysty tai tahdo imettää, joten miksi se tekisi minusta yhtään huonompaa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutama päivä kuumeilua takana, rinnat kipeänä joten päätin soittaa terveyskeskukseen. Jo hetken kuluttua olin odottamassa pääsyä hoitajalle ja lääkärille, jotka tarkistaisivat tilanteen rintatulehduksen suhteen. Hoitaja mittasi kuumeen ja katsoi tulehdusarvot, jonka jälkeen siirryin lääkärin huoneeseen. Vastaanotolta lähtiessäni sain mukaani reseptin antibioottikuuriin, joka oli tarkoitettu rintatulehduksen hoitoon. Tulehdusarvot olivat hieman koholla, mutta mitä erikoisinta kukaan käyntini aikana edes tarkistanut minkä näköinen tulehtunut rinta oli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olo alkaa olla ainakin koko ajan parempi ja toivotaan, että näillä lääkityksillä ollaan kohta taas täysissä voimissa mukana vauva-arjessa.IMG_9291