Kuinka kasvattaa lapsi oikein?

On yhtä monta tapaa olla hyvä vanhempi lapselleen kuin maailmassa on vanhempia. Tietyt kasvatusmetodit toimivat toisilla ja toisilla taas eivät. Meidän perheessä on meneillään kasvuvaihe jossa Kristella selkeästi koettelee rajojaan ja ei tahdo ymmärtää jos jokin asia kielletään. Olisiko jonkinlaista tähän ikään kuuluvaa uhmaa kenties? Tähän asti tiukka ei on mennyt kuuroille korville ja korkeintaan yllyttänyt jatkamaan kiellettyä puuhaa. Mikä olisi oikea tapa kasvattaa lapsi niin että hän tietää omat rajansa?

Mielestäni lapsen täytyy tietää mikä on oikein ja mikä väärin. Tietenkään Kristellan ikäinen lapsi ei vielä ymmärrä sitä ettei toisen kädestä voi viedä leluja tai minkä vuoksi ketään ei saa lyödä, töniä eikä purra. Päiväkodissa opitaan tietyt asiat pakon edessä, mutta koska Kristella on vielä kotona ei isossa lapsi porukassa leikkiminen ole tuttua. Avoimessa päiväkodissa käyminen on auttanut meitä harjoittelemaan toisten huomioonottamista. Olen sitä mieltä, että kaikki oppivat varmasti aikanaan kuinka toisia lapsia kohdellaan ja miten muiden kanssa käyttäydytään. Pieneltä lapselta ei voi odottaa vielä täydellistä käyttäytymistä vaan hän on opettelemassa joka päivä uutta – sitä kuinka täällä eletään.

Olen kokenut että paras tapa ainakin meidän perheessä on selittää lapselle miksi jotakin ei vaan saa tehdä. Mitä siitä seuraa ja mitä sitten saa tehdä. Lapsi kuuntelee ja keskittyy ainakin suurimmaksi osaksi sekä nyökkailee kuin ymmärtäisi jokaisen sanan. Mitä tiukemmin korotan ääntäni ja kiellän sitä hauskempaa se tuntuu olevan. Usein opitut asiat unohtuvat vielä, mutta kyllä ne mieleen jäävät päivä päivältä vahvemmin.

Suurin osa asioista opitaan vanhemmilta ja mahdollisilta perheen isommilta sisaruksilta. Se että kiinnittää päivittäin huomiota ihan pieniin asioihin omassa käyttäytymisessä voi vaikuttaa suuresti lapsen oppimiseen. Lapset oppivat huomaamatta pieniä arkisia, mutta tärkeitä asioita. Kiitetään aina kun siihen on aihetta, pyydetän anteeksi jos jotakin ikävää sattuu ja tervehditään sekä sanotaan heipat.

Kotona meillä on tiettyjä sääntöjä joita pyritään noudattamaan. Ruokapöydässä istutaan nätisti ja noustaan vasta kun kaikki ovat lopettaneet syömisen. Joskus luetaan samalla kirjaa tai katsellaan pihalla mahdollisesti näkyviä lintuja sekä kissoja. Tiedän toisten paheksuvan sitä, että ruokapöydässä keskitytään muuhun kuin syömiseen, mutta meillä tämä toimii. Eikä ruokailu kuitenkaan koskaan mene leikkimiseksi. Mielestäni pääasia on se että lapsi syö ruokansa.

Koiran kanssa silitellään, heitetään palloa. Ei revitä hännästä, istuta päälle tai tökitä sormilla silmiin eikä korviin. Tämä kaikki on opittu kantapään kautta, mutta vihdoin opittu! Päivä päivältä opittujen asioiden lista kasvaa ja eiköhän meidän lapsesta vielä hyvin käyttäytyvä ja muut huomioonottava lapsi kasva. Siihen me ainakin pyritään kaikin keinoin.

Lue myös ↓

Täydelliset lastenrattaat liikkuvalle perheelle

Aika paljastaa pienen pieni salaisuus..

Uunimunakas – kasvisfrittata

Kanapasta uunissa

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Aika paljastaa pienen pieni salaisuus..

Aina kaikki ei mene niin kuin suunnittelee, mutta joskus asiat menevät juuri niin kuin ne on ajatellut ja toivonut. Meidän perheessä eletään jänniä päiviä, viikkoja ja kuukausia. Aika paljastaa siis vihdoin pieni salaisuus, jonka vain läheiset ovat tienneet tähän päivään asti. Se salaisuus on tällä hetkellä vajaa 8 cm ja vaikuttaa elämään merkittävästi. Jos kaikki menee niin kuin pitää meidän perheessä ei ole syksyllä enää vain yhtä lasta vaan saamme elämäämme toisen maailman rakkaimman ihmeen. Kyllä juuri niin – Kristellasta tulee syksyllä isosisko ja meille tulee vauva.

vauva

Tuntuu aina yhtä jännittävältä kirjoittaa näin henkilökohtaisesta asiasta julkisesti. Tämä koko raskaus on niin iso osa elämääni tällä hetkellä, että tuntuisi valehtelulta salata asiaa pidempään. Punnitsin mielessäni moneen kertaan milloin olisi oikea aika kirjoittaa ja kertoa raskaudesta. Tässä se hetki nyt on. Ennen tätä päivää vain muutamat ovat tienneet perheenlisäyksestä. Ensimmäinen kolmannes on jo onnistuneesti takanapäin ja siitä selvittiin ylitsepääsemättömästä väsymyksestä ja raskauspahoinvoinnista huolimatta.

Viime raskauden pidimme salassa yllättävän pitkään, paljon pidempään kuin tällä kertaa. Lähinnä sen takia jos jotain ikävää tapahtuisi niin en tiedä olisinko valmis käsittelemään asiaa sen kummemmin julkisesti. Toisaalta kaikki tämä on elämää ja mistään ei voi koskaan olla varma etukäteen. Tällä kertaa tuntuu helpottavalta kirjoittaa tätä tekstiä ja kertoa kuinka onnellisia koko meidä perhe on tulevasta.

Kristella tuntuu olevan yhtä innoissaan vauvasta. Silitellen ja suukotellen vatsaani hän ei vielä kuitenkaan ymmärrä kuinka joutuu jatkossa jakamaan kaiken saamansa huomion toisen sisaruksen kanssa. Nyt lupaan keskittyä nauttimaan tästä raskaudesta ja toivon, että kaikki menee niin kuin pitää.

Seuraa ♥

Instagram | Facebook

Lue myös ↓

Vapaapäivä ja treffi-ilta

Avoin varhaiskasvatus – mistä on kyse?

Vuosi äitinä

Vapaapäivä ja treffi-ilta

Oli ihana viettää pitkästä aikaa sunnuntaina vapaapäivä, sillä perheen yhteistä aikaa on tällä hetkellä erittäin rajallisesti. Yleensä me eletään mieheni kanssa niin ristikkäisiä aikatauluja, että päivisin moikataan kun vaihdetaan lapsen hoitovuoro ja iltaisin huikataan pikaiset kuulumiset ennen nukkumaan menoa. Kerrankin vietettiin lähes kokonainen päivä yhdessä perheen kesken. Mitä me sitten tehtiin tällaisena päivänä?

vapaapäivä

Aamu alkaa meidän perheessä lähes poikkeuksetta viimeistään klo: 8.00 niin että herätään Kristellan aikataulun mukaisesti. Näin kävi myös eilen sillä lapsen heräämiseen ei valitettavasti vaikuta se oliko kyseessä tavallinen arkiaamu vai rento viikonloppu. Aamiainen valmiiksi ja hetken päästä olimme koko perhe ulkona etsimässä pajunoksia ensi viikonlopun virvonta oksien askartelua varten. Rakastan tiettyjä perinteitä ja tulevan sunnuntain virpominen on yksi niistä.

Päivä kului kaupungilla, kahvilassa ja kotona perheen parissa. Me emme siis tehneet mitään erikoista tai normaalista elämästä poikkeavaa. Sitä vain nauttii päivistä jolloin saadaan olla kaikki yhdessä eikä tarvitse vahtia kelloa milloin toisen on lähdettävä töihin. Toisaalta hauska sillä kun vietämme Kallen kanssa vähän aikaa yhdessä meillä ei myöskään ole aikaa riidellä. Me riidellään muutenkin todella vähän, mutta varsinkin tässä elämäntilanteessa sellaiselle ei ole aikaa.

vapaapäivä

On tärkeä muistaa järjestää aikaa myös parisuhteelle, joten tänään vuorossa oli pitkästä aikaa treffi-ilta. Kävimme viemässä Kristellan hoitoon ja suuntasimme Kallen kanssa ravintolaan syömään sekä viettämään kahdenkeskistä aikaa. Kerrankin oli aikaa vaihtaa ajatuksia ja keskustella asioista yhdessä. Edellisestä treffi-illasta oli vierähtänyt useampi kuukausi, joten pystyin hyvällä omallatunnolla jättämään K:n pariksi tunniksi hoitoon. Tästä on hyvä jatkaa ja ottaa alkanut viikko vastaan. Onnea on perhe ja erityisesti tuo pieni ihminen jonka kanssa saan viettää aikaa jokaikinen päivä.

Seuraa ♥

Instagram | Facebook